Ingeving
Het is nu ongeveer 18 jaar geleden dat ik een ingeving kreeg. Wellicht heb ik dit weleens verteld?
Destijds werkte ik bij een liftbedrijf. Met heel mijn hart en ziel gaan voor de klanten. ‘s Morgens vroeg opstaan, voor de reguliere werktijd aan het werk. Zorgen dat alles voor de dag loopt. Tot ‘s avonds laat na reguliere werktijd. Automatisering was nog maar net in opkomst. Het stond, als je dat vergelijkt met nu in de kinderschoenen. Transparantie vanwege internet en de nieuw tijd van informatie hadden we niet. Het moest gewoon allemaal op basis van vertrouwen. Zakendoen. Ik weet nog goed dat we werkten aan de groei van de onderneming. Daarbij verloren we plotseling een klant waar we destijds al geruime tijd voor werkten. Achteraf hoorden we naar grote tevredenheid. Er werd een adviseur aangetrokken die zorgde voor een nieuwe onderhoudsfirma bij die klant. Er werd niet eens gevraagd of het beter kon of gezegd dat het anders moest. De nieuwe onderhoudsfirma was al voorgelegd en gekozen. Er was geen redden meer aan.
We kwamen meer en meer met adviserende partijen in aanraking die veelal zeer typische banden hadden met de grote liftbedrijven. Ik ben toen eens op ontdekkingstocht gegaan en dat was toen lastiger dan nu. We hebben nu door internet zoveel informatie beschikbaar waardoor verbanden makkelijker duidelijker worden. Doch gebeuren er op de achtergrond nog steeds andere dingen dan wenselijk die invloed hebben op de exploitatiekosten ten koste van de lifteigenaar.
Ik weet nog goed dat ik midden in het kantoor stond, na de zoveelste ontdekking van typische banden tussen andere liftbedrijven en adviserende partijen en zei tegen mijn collega: Het moet anders in Nederland, er moet een echt onafhankelijk liftadviesbureau komen.
Dat ik toen nog geen idee had hoe dat moest was voor mij geen reden om van dat idee af te wijken.
Verandering
Het is 17 april 2002. Ik werk in een andere tak van sport, in de buitendienst als technisch adviseur. Inmiddels had ik al diverse keren contact gehad met mensen in de liftenwereld. Het jeukte, ik wilde op een of andere manier terug. Alleen niet meer bij een liftbedrijf. Het idee van dat onafhankelijke adviesbureau broeide om geboren te worden. Met een andere ondernemer in de liftenwereld heb ik lang zitten praten over dat ik echt iets wilde veranderen in de liftenwereld.
De volgende dag ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan. 18 april 2002 schreef ik het bedrijf PÉRON Liftadvies in. Het is begonnen, de verandering. Was het mijn eigen verandering? Of de verandering van de liftenwereld. Over hoe veranderingen teweeg te brengen leerde ik ook mooie dingen toen ik twee jaar later mezelf nog verder heb geschoold op gebied van bedrijfskunde op post hbo-niveau. Dat vond ik nodig en het blijkt nog steeds erg in het voordeel te werken. Het drijven van een onderneming is wat anders dan alleen advies geven. Overigens in het adviseren is bedrijfskundige kennis veel waardevoller dan ik aanvankelijk dacht.
Verjaardag
18 april 2017 bestaat PÉRON Liftadvies 15 jaar. Inmiddels uitgegroeid met topmedewerkers die staan voor het beste voor de klant. Mannen met beide benen op de grond, kennen de klappen van de zweep vanuit hun eigen praktijk achtergrond en kennen de valkuilen. Maar hoe zit dat dan met die onafhankelijkheid? En met het veranderen van de liftenwereld?
Het is belangrijk om een strategie te hebben om dit te kunnen bewerkstelligen. Door een keuze te maken voor welke partijen we kunnen werken en voor wie expliciet niet. Dat maakt klaarblijkelijk verschil zoals wij klanten van het eerste uur nog steeds hebben en er steeds weer nieuwe klanten bij komen.
Daarnaast heeft de wens om iets te willen veranderen een wending gekregen in 2011. December 2011 bracht ik het boek MVO uit. Met verhalen over de liftenwereld wat er daar gebeurd en wat soms het daglicht niet kan verdragen. Nu na bijna vijfenhalf jaar merken we vrijwel iedere dag nog dat er nieuwe verhalen ontstaan die gelijkenissen hebben met gebeurtenissen die ik toen beschreef.
Is er dan niets veranderd? Jawel er is heel veel veranderd. De meesten, de media en wereld om me heen zeiden dat we in een financiële crisis verkeerden. Dat was weliswaar zo, doch zei ik toen al dat het om een vertrouwenscrisis ging. En die is nog steeds aan het gaande. Deels komt dit door internet. We willen graag weten hoe het nu zit met wat degene die iets publiceert waar die informatie vandaan komt. We kijken op internet, sociale media en willen heel graag geloven wat daar gepubliceerd wordt. Maar we weten inmiddels allang dat er veel helemaal niet klopt. Althans, het is maar vanaf welke kant je kijkt. Of wil kijken.
Veel verschillende visies
Wat mij betreft heeft de verkiezing van woensdag 15 maart jl. goed uitgepakt en laten zien dat er een goede verdeeldheid is van meningen en visies. Er zijn vele invalshoeken hoe je naar de wereld kan kijken. Het loslaten van oude denkbeelden geeft ruimte voor nieuwe denkbeelden. Het frappante wil dat de geschiedenis zich herhaald. Nieuwe beelden blijken in het verleden ook vaak te hebben bestaan. Neem nou de ontwikkeling van het idee dat je alleen zou willen betalen voor het gebruik van iets. Dat idee lijkt nogal nieuw, maar is dat wel zo nieuw? Dat heet gewoon huren.
Bij een normale situatie waarbij je de huur kan opzeggen is dat wellicht een goed idee. Maar wanneer de huur niet opzegbaar is doordat er dan veel te hoge kosten worden gemaakt om het vraagstuk opnieuw invulling te geven dan is er geen vrijheid meer. De periode van huurverplichting moet niet langer zijn dan de duur van de economische invloed die er van buiten is. Neemt de inflatie flink toe dan neemt de huur ook flink toe. De meeste mensen en organisaties weten dit van het hebben van een eigen huis. Daarbij is uiteraard de rentestand van invloed. Die is echter voor lange tijd vast te leggen. Dan is duidelijk wat de consequenties zijn voor langere tijd. Zolang de inflatie met een beperkt percentage stijgt neemt de waarde van een hypotheekschuld af. Terwijl de huur omhoog gaat.
Het blijft een lastige kwestie, want ook hier is het maar vanaf welke kant dat je kijkt. Het probleem ontstaat wanneer hetgeen waar je voor betaald in waarde afneemt terwijl de kosten omhooggaan. De waarde van je huis of deel ervan daalt als je er geen onderhoud aan pleegt. Dat is zeker zo met installaties die erin zitten.
Niet meer kijken
Informatie die je bereikt via internet of anderszins waarvan je denkt dat de herkomst niet betrouwbaar is of van een bepaald kant is bekeken die niet in je straatje past moet je dan maar niet naar kijken. Het is wel anders wanneer de consequenties kunnen zijn dat het je veel meer geld gaat kosten dan nodig is. Maar hoe bepaal je dat dan? Wat nodig is? Wie zegt dat dan, dat het nodig is?
Maar stel nu dat u lifteigenaar bent, en een meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB) moet maken, waar haal je nu de juiste informatie vandaan? Van degene die het onderhoud ook doet? Of van een andere partij die ook onderhoud zou kunnen doen? Hmm… een lastige. Het verschil zien tussen een MJOB en wat er werkelijk nodig is komt er ook nog eens bij kijken. Is er verschil dan? Jazeker. Ik leg het graag uit. Kom je daarvoor naar de beurs volgende week donderdag, vrijdag of zaterdag in Gorinchem? Had ik dat nog niet verteld dat we daar ook staan?
Persoonlijk ontmoeten
Op de Beurs Bouw & Wonen staan we 30 en 31 maart en 1 april as. drie dagen lang met een stand om je hierover meer te vertellen. Hét evenement voor onder meer de VvE bestuurder, VvE beheerder, VvE vertegenwoordigers namens groot eigenaar of verhuurder en andere verantwoordelijke voor liftmanagement namens de gebouweigenaar. Zorg ervoor dat u een nieuwe ingeving krijgt om zaken beheersbaar te maken en te houden.
Omdat we in april de 15e verjaardag vieren, delen we uit, daags na de beurs. We geven lidmaatschappen weg van het onafhankelijke kennisplatform Wikilift.nl en 1e Conditiemetingen aan liften. Alleen voor bezoekers van de beurs. Kom langs op de stand en vraag hoe u kan deelnemen om kans te maken op enorm veel kennis zonder kosten. Gratis toegang tot de beurs is al geregeld, uitsluitend door vooraanmelding. Meldt u nu aan via de knop of KLIK HIER voor de link.
Op weg naar de positieve veranderingen, gegroet, Péron van Stralen
Baas over eigen portemonnee
Oh, by the way, als u komt dan is er ook eten en drinken geregeld. Dus kosten nog moeite worden gespaard om uw kennispeil op te schroeven en enorme waarde te bieden om uw kosten beheersbaar te houden.
Een must voor iedere lifteigenaar. Tot dan.