Glazenwassers bevrijd door brandweer Rotterdam

Twee glazenwassers hebben, op maandag 27 oktober 2008, in een zogenaamde gondelinstallatie van het Golden Tulip hotel in Rotterdam (tegenover de Erasmusbrug) angstige momenten moeten doorstaan. De installatie die nog niet zo oud is, is defect geraakt waardoor de gondel scheef is komen te hangen.

De werkelijk toedracht is (nog) niet duidelijk. Op de video was wel duidelijk dat de loopwagen op de rail defect is geraakt waardoor de ene zijde van de gondel naar beneden is gezakt. Of er daadwerkelijk gevaar is geweest dat de gehele installatie naar beneden zou storten is (geheel) niet duidelijk. Wel zichtbaar is dat de 4 (verplicht) aanwezige kabels allemaal nog vast zaten. Het lijkt er op dat draagconstructie los is geraakt van de aandrijving van het wagentje.

Over het algemeen kan gesteld worden dat dergelijk gevelliften grotere risicofactoren hebben qua constructie dan volautomatische types met een dakwagen die niet aan één rail hangt maar op twee railprofielen rijden.

De constructie cq. het ontwerp van het gebouw (onder de luifel) laat het gebruik van een gevellift met een zogenaamde pantograaf wellicht niet toe. De architectuur van zo’n gebouw is wel leuk maar zulke constructies leiden vaak tot ernstige consessies in degelijke en veiligere gevelliften met een dakwagen die op het dak op een degelijke railconstructie rijdt.