Wilt u aanbesteden? Weet dan ook wat u gaat aanbesteden!

Bij het aanbesteden van installaties wordt er in de regel door veel organisaties een bestek gegenereerd van wat de leverancier voorschrijft. Dan is het bijna hetzelfde als het vragen om een offerte met wat onduidelijke randvoorwaarden. Het resultaat is vaak een installatie die uiteindelijk geleverd wordt met allerlei meerwerk en misschien helemaal niet wat overeengekomen is. Als er dan onvoldoende kennis ligt bij degene die de lift oplevert, worden er alleen aan de buitenkant wat gekeken of de dingen kloppen. Controle of de installatie echt is geleverd volgens de overeenkomst volgt dan niet.

Lift na < 19 jaar al aan totale vervanging toeLiftcabinedak binnen 20 jaar zeer ernstige roestvormingStormschade gevelliftDoor storm is de gevellift omgevallenLift met open verbinding met buitenlucht

En in te veel gevallen voldoet de installatie na (bij liften bijvoorbeeld) 10 tot 15 jaar helemaal niet meer. “Wie dan leeft, wie dan zorgt” is mij te kort door de bocht. We roepen allemaal over hoe duurzaam we bezig zijn. Dat doen we dan voor het milieu dat we nalaten aan onze kinderen. Als liften minder dan 20 tot 25 jaar meegaan zonder ingrijpende renovaties is het product mijns inzien niet duurzaam. Ondanks dat het een groene besturing, een zonnepaneel, een windmolen en misschien wel energie terug levert aan het net. Het energie terug leveren aan het net is ook een mooie marketingkreet. De speciale frequentieregelaar die dat kan realiseren vormt een extra bron van risico voor de exploitatiekosten (lees ook: te snelle recycling) die hoger kunnen zijn dan de werkelijk gerealiseerde energiebesparing.

Duurzaamheid is niet hetzelfde als CO2 uitstoot “beperken”. Dat doen we alleen ‘nu‘ omdat we daar invloed op kunnen uitoefenen en omdat het lekker klinkt als we nu “duurzaam” bezig zijn. Stel nu dat u bij aanbestedingen een kwaliteit omschrijft, dan zou dit betekenen dat u invloed uitoefent op de levensduurverwachting. Dat is wat anders dan nu invloed uitoefenen op de CO2 uitstoot.

Ken je mensen in organisaties die niet goed weten wat ze met aanbestedingen voor liften, gevelliften, automatische deuren of roltrappen aan moeten? Stuur dit bericht door zie onderaan dit bericht en klik op SHARE of mail ons. Help mee aan een betere duurzamere aanbestedingen.

Graag je reactie hoe jij hier tegenaan kijkt. Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet, Péron van Stralen.