Glazenwasser wil niet wachten

 

Zo af en toe komt het voor dat er een glazenwasser in een bakje vast zit. Of wel de installatie is gestopt. Wil niet meer verder en dan? Doordat de glazenwasser veelal een overeenkomst heeft met zijn opdrachtgever voor een vierkante meter prijs voor de glasbewassing mag er geen tijd worden verloren.

Wanneer de installatie het niet doet dan wil de persoon eruit, want wachten wordt niet betaald. Tenzij dit is opgenomen in de overeenkomst. Wanneer er veel storingen voorkomen heeft dit effect op de glazenwasser die snel wil werken. Dit is in het belang van de opdrachtgever. Bij aanschaf van een installatie is het zinvol na te denken hoe iemand geëvacueerd kan worden.

In het geval zoals in dit voorbeeld is er sprake van een zelf takelende gondel. Die is alleen in de gondel te bedienen. Dat betekent dat wanneer de gondel ergens halverwege hangt en de glazenwasser is eruit gehaald met abseilers dan zal de monteur er ook weer met touwen naar toe moeten abseilen. Of er moet alsnog een flinke kraan bijkomen. De kosten hiervoor zijn niet aantrekkelijk. In dit geval was het niet zo gecompliceerd. Om vanaf een balkon of raam bij de gondel te komen met behulp van harnasgordels en dubbele zekeringslijnen kon dit worden opgelost.

In het verhaal wordt gemeld dat de gebruiker geen harnasgordel had. Dat er een speciaal team voor evacuatie uit een andere stad moet komen is apart. Dat is merkwaardig. Dit is niet verplicht als je in zo’n bakje stapt, doch altijd aanbevelenswaardig om dit wel aan te hebben. Als opdrachtgever/eigenaar is het raadzaam dit als verplicht te stellen. Bij evacuatie is het nodig om een gordel te gebruiken. Men had de man eenvoudig een harnasgordel aan kunnen reiken en de gondel naar de gevel kunnen trekken. Nu is de man naar zeggen zelf uit de gondel gestapt.

Het is gelukkig goed afgelopen. Let als eigenaar op waar je verantwoordelijkheden liggen. Aansprakelijk worden gesteld voor het niet goed functioneren kan altijd. Ook voor consequenties kan dit het geval zijn.

Zeker wanneer de situatie zich ervoor leent om gevaarlijke handelingen te verrichten dan gebeuren ze ook. Voorkomen is altijd beter.