Tijdelijke verlaging BTW-tarief toegelicht

De tijdelijke maatregel om bouwend Nederland te stimuleren is door minister Jan Kees de Jager ingevoerd. De maatregel geldt voor BTW op het arbeidsdeel van werken voor particuliere woonhuizen, vanaf 1 oktober 2010 tot 1 juli 2011. Dit roept vragen op.Bij navraag blijkt dat toezicht op het werk niet tegen de 6 % kan worden verrekend. Dus de werkzaamheden van Péron Liftadvies als toezichthouder moeten nog steeds worden belast met 19 % BTW. Tenzij er ook hier nog een wijziging op komt. In Den Haag zijn Kamervragen gesteld door Kamerlid Monasch waarom Architecten niet kunnen profiteren. Woonboten en woonwagens zouden ook niet meetellen. Wat hier uit voortkomt, is op dit moment nog niet bekend.

Het antwoord van de Belastingdienst op de vraag voor wie het nu precies geldt is duidelijk:

De regeling geldt voor verbouwingen aan particuliere woningen van 2 jaar en ouder met een permanente woonfunctie. Het gaat dus om woningen, flatgebouwen, appartementgebouwen, andere woongebouwen en zorgcentra.
Het arbeidsdeel van het verbouwen van een lift valt ook onder deze regeling volgens de belastingdienst. Het doet daarbij niet ter zake wie de opdrachtgever is. Dat houdt in dat Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) hier ook gebruik van kunnen maken. Als u geen belasting kan terugvorderen kan dit een aanmerkelijke besparing opleveren.

Daarbij is het uitstellen van een oplevering tot na 1 oktober as. interessant. Het van toepassing zijnde loondeel van het hele project, dat is uitgevoerd kan op de eindfactuur met een gecorrigeerde BTW worden verrekend. Dit houdt in dat lopende projecten die na 1 oktober as. worden opgeleverd uiteindelijk een aanzienlijk deel goedkoper kunnen uitvallen.

Wanneer u een lift wilt laten verbouwen in de loop van 2011, wordt de kans dat het werk niet voor 1 juli 2011 opgeleverd groot. Ons advies is dan ook om het voorbereiden dan zeker zo snel mogelijk te starten. Voordat de capaciteit voor vervanging en renovaties van liften niet meer beschikbaar is. Een actuele veel voorkomende levertijd voor een renovatie is minimaal 12 tot16 weken. Voor nieuwe liften in bestaande gebouwen gaat het vaak al om een levertijd van 20 tot 30 weken. Een realistisch aanbesteding organiseren kost voor een renovatie of liftvervanging al gauw 4 tot 10 weken. Inclusief alle beslismomenten en procedures.

Om gebruik te kunnen maken van de verlaagde BTW regeling is het noodzakelijk zo snel mogelijk de voorbereiding te starten. Het zonder meer opdragen van aanbiedingen wil niet per definitie leiden tot goedkoper uit zijn. Niet alle investeringen zijn zinvol en volledig. Als er een deel niet wordt gedaan en er op termijn alsnog zaken moeten worden uitgevoerd, leidt dit vrijwel altijd in totaal tot hogere kosten en dito overlast dan de eerste “vermeende” kostenbesparing.

Het team van Péron Liftadvies is u graag van dienst om u te ondersteunen bij de juiste keuzen. Door een deskundige begeleiding van renovatie of vervangingsprojecten van uw liften en gevelliften leidt een BTW verlaging tot een werkelijk financieel voordeel.

Met vriendelijke groet,

Péron van Stralen.

Geplaatst in Nieuws.

Eén reactie

  1. Inmiddels is er weer een wijziging. De kosten van de onderhoudscontacten kunnen wel berekend worden met de 6% BTW. Dit kan voor alle kosten in de contractperiode die binnen de 6% periode valt met terugwerkende kracht worden gecorrigeerd. Dit brengt wel weer administratieve kosten met zich. De overheid behaalt voor dit geval niet de doelstelling voor vermindering van administratieve handelingen voor het bedrijfsleven.

    [Reply]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.