BTW verlaging in de lift?

In de periode van economische ontwikkelingen is er een stimuleringsmaatregel voor bouwend Nederland bedacht door het Ministerie van Financiën. Leidt dat tot meer orders in gevel- en liftenland, in de bestaande bouw, dan worden de levertijd nog langer dan de huidige. Dan willen we met zijn allen vooraan staan om de werkzaamheden op 1 juli 2011 opgeleverd te krijgen. Ik ben benieuwd wat voor spannende momenten dit met zich meebrengt.

Met al die aanbieders die straks (moeten) beloven dat ze het werk voor 1 juli 2011 gaan opleveren, volgen nog discussies wie de “schuldige” straks wordt van het niet op tijd opleveren. Wie zal dan het verschil in BTW gaan betalen? Opdrachtgever of diegene die de BTW in rekening (wil) brengen na de opleveringsdatum. Tot wanneer mag dan de rekening ingediend worden na het opleveren. Maar wie bepaald dan wat een oplevering is? En als de opdrachtgever bepaald dat niet aan de opleveringsvoorwaarden is voldaan, en de oplevering niet geldig verklaard, dan is hij (naar keuze kan hier ook “zij” worden gelezen) in een keer een stuk duurder uit.

Dit levert straks waslijsten aan “restpunten” en “faalkosten” op. Misschien kan BTW-verlaging wel leiden tot meer kosten door de ellende die het met zich meebrengt.

Kortom er volgt nog wel wat discussie over wat allemaal wel en niet mag. Met aanslagen achteraf van de Belastingdienst wanneer blijkt dat een belastinginspecteur vindt dat ten onrechte een te laag BTW tarief is gerekend. Wie gaat het dan betalen? De opdrachtgever of degene die te weinig heeft gerekend.

We zullen het gaan meemaken. Gegroet, Péron

Geplaatst in Opinie.

3 reacties

  1. Voor onderhoudscontracten geldt ook dat het deel van arbeid dat is uitgevoerd op locatie tegen 6 % BTW verrekend mag worden. Er zal dus een deel van het onderhoudscontract tegen het hoge en een deel tegen het lage tarief verrekend moeten worden. Al met al een lastenverzwaring voor bedrijven door meer administratieve lasten en een lastenverlichting voor de lifteigenaren. Zie voor een toelichting op de verlaging van BTW op arbeidskosten de 2e vraag en antwoordenlijst bij de belastingdienst.

    [Reply]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.