Gevellift geen kermisattractie voor glazenwasser

Vandaag kwam er een bericht in de media dat er een glazenwasser het lastig had om met de gevellift te kunnen werken. Het wordt dan in de media gebracht alsof de glazenwasser angstige uren had. Dat klinkt in de media beter dan momenten. Nu weten ze dat bij de media mogelijk niet, maar iemand die het gefilmd heeft vond het zelf beangstigend uitzien.

Dat de glazenwasser vrij van angst is geweest dat is wellicht niet zo geweest. Doch is hij met flinke wind de bak ingestapt. Dat de gondel dan heen en weer kan gaan is wellicht ook te verwachten geweest. Maar misschien….…. was hij niet bang uitgevallen en is hij er toch ingestapt om te kijken of het misschien toch ging lukken. Hoogtevrees moet je ook niet hebben.

De foto en de video zijn afkomstig van de website van Omroep West

De video laat zien dat de gondel nogal ver uit de gevel gaat van het Level Gebouw in Leiden. Aan één zijde van het gebouw lijkt het in de luwte  mogelijk mee te vallen met de wind. Totdat je bij een nis of lager bij de grond komt. Daar kan er een andere luchtstroom staan.  Ook tussen gebouwen en om hoge gebouwen kan er met windstoten een nog grotere luchtstroom ontstaan. In de regel is het zo dat de een dergelijke installatie niet boven windkracht 6 gebruikt mag worden. Wanneer er wordt aangegeven dat het windkracht 5 heerst dan is te verwachten dat er windstoten zijn die boven windkracht 6 zijn. Dat betekent dat je een gevellift dan niet zou moeten gebruiken. 

Het is te kort door de bocht om de glazenwasser daar alleen verantwoordelijk voor te houden als hij bij een te hoge windkracht in het bakje stapt en langs de gevel naar beneden gaat. Regelgeving is er verder niet voor. Dus als eigenaar is het zeer zinvol er een protocol of beleid op na te houden met de gebruikers om letsel en schade te voorkomen. Het tegenhouden van de gondel bij het naderen bij de glazen gevel, zoals hier het geval was is een groot risico op fysiek letsel van handen en armen. En daarnaast schade aan de installatie en gevel. Wanneer dit boven de openbare weg is en er dan ook nog glasdelen of geveldelen naar beneden vallen, dan zijn daar nog wel meer gevolgen bij te verzinnen.

Het is handig als gebouweigenaar af te stemmen met de gebruikers wat wel en niet kan en bij welke weersomstandigheden er wel of niet gewerkt kan worden. Het gebruiken de gevelgeleiding, twee korte kabeltjes die aan de staalkabels schuiven en voorkomen dat de gondel uit kan zwaaien moeten mogelijk vaker toegepast worden. Het is hier niet duidelijk of dit het geval is geweest. Er waren kabeltjes die niet aangehaakt waren zichtbaar. Doch waren die wellicht voor een nog lager niveau bestemd.

Het lijkt er op dat dit goed is afgelopen. Ben je gebouweigenaar, let goed op wat je hebt, hoe je registreert wie en wanneer en onder welke omstandigheden je een dergelijk installatie laat gebruiken.

Wees bewust van je verantwoordelijkheid. Heb je hier vragen over neem dan contact op via de contactpagina.

Péron van Stralen en Péron Liftadvies team